Pieniądze za mandaty z fotoradarów muszą zostać zwrócone
Zamieszczone przez maksiu
Co dobrego robisz? Wiesz - 4-5 godzinek i jestem na miejscu
maksiu, biszkopt przekładany bitą śmietaną 30%, na to wszystko jest polana krówka i posypane ziarnkami łuskanego słonecznika Jeżeli chcesz przyjechać to szybko bo rano o 7 jadę po juniora, no chyba że spotkamy się w Toruniu będziesz miał bliżej :szeroki_usmiech
Prawdę wniosłem. Pomijając hurraoptymizm autora blogowego wpisu (nazwę go umownie Mietek-Podnietek) pokaż mi gdzie jest ta zmiana doktryny polegająca na tym, że nagle prawo działa wstecz... Nie działa... To pierwsze primo.
Drugie primo, Mietek fantazjuje.
Trzecie primo, ultimo - o qrde, chyba znam Tomka, autora, Podnietka. Ale nieważne, tym się sam zajmę...
Czwarte, ale tego w moim ulubionym filmie nie było - brzmi tak:
- jeśli podjąłeś ścieżkę zaproponowaną w pismach po zdjęciu - zapomnij o tym artykule, nic nie zmienia.
- jeśli masz na biurku i nie podjąłeś - wiesz co zrobić z dokumentem... Zarchiwizować. Ale o tym już daaaaaaaaaaaawno wiemy... :diabelski_usmiech
Mynia - Ty też wniosłaś (eś?) masę... Niczego dobrego
Daneczek - bez urazy mój rówieśniku, ale więcej krytycyzmu. No i słownik, serioserio...
Mynia, dato ma całkowitą rację. Temat jest nieprecyzyjnie nazwany, bo prawo nie działa wstecz więc
Pieniądze za mandaty z fotoradarów muszą zostać zwrucone
to czysta bajka. Co najwyżej można mieć jakąś podkładkę co do tego, że odmawiasz wskazania kierującego. Choć tak naprawdę w praktyce to raczej niewiele zmieni, może tyle, że jak nie wskażesz, to Straż Miejska/Gminna może sobie darować, bo i tak gmina nie dostanie kasy i tak.
Chjuja zmieni... Jak już przeczytałem ten blogowpisobełkot ze dwa razy i teksty źródłowe co najmniej raz to miałem takie podejrzenie, a jak zapytałem o to jeszcze dla pewności naszego obok forumowego mecenasa to się utwierdziłem w przekonaniu...
...z pierwszego posta - gówno prawda... Albo kulturalnie: trzeci rodzaj góralskiej prawdy.
CO OZNACZA, ŻE WSZYSTKIE DOTYCHCZASOWE WYROKI DOTYCZĄCE FOTORADARÓW POWINNY ZOSTAĆ UNIEWAŻNIONE podobnie jak WSZYSTKIE MANDATY I ODDANE WSZYSTKIE PIENIĄDZE zainkasowane w wyniku postępowania przeprowadzonego z rażącym naruszeniem prawa, bo w oparciu o zakwestionowane przez TK WEZWANIE ALTERNATYWNE.
Nie wierzycie? Proszę bardzo.
Art. 190 Konstytucji RP
1. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne.
4.Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego o niezgodności z Konstytucją, umową międzynarodową lub z ustawą aktu normatywnego, na podstawie którego zostało wydane prawomocne orzeczenie sądowe, ostateczna decyzja administracyjna lub rozstrzygnięcie w innych sprawach, stanowi podstawę do wznowienia postępowania, uchylenia decyzji lub innego rozstrzygnięcia na zasadach i w trybie określonych w przepisach właściwych dla danego postępowania.
Wszystko fajnie, ładnie, pięknie tylko od kiedy wyrok w sprawie karnej (prawomocne orzeczenie sądowe) to to samo co decyzja administracyjna? :?
Komentarz